Nieuws

Gezondheidszorg en geneesmiddelen: Toekomstpact werkt, kiwimodel niet

BRUSSEL, 22/05/2017.- De maatregelen van het Toekomstpact van minister Maggie De Block leveren resultaat op. De prijs van geneesmiddelen blijft dalen en innovatieve, zeer dure behandelingen kunnen terugbetaald worden. Onder andere kanker-, hepatitis C- en hiv-patiënten krijgen hierdoor een veel betere levenskwaliteit, leven langer of genezen zelfs.

Dankzij die maatregelen zijn er ook veel minder problemen met bevoorrading dan in Nederland. En de tewerkstelling  van 35.000 Belgen in onze farmaceutische industrie blijft gegarandeerd. Alternatieven zoals het kiwimodel werken hier niet. België heeft het geprobeerd; in 2007 is het mislukt.

Een reeks argumenten voor een duurzame gezondheidszorg en tegen het kiwimodel:

Het invoeren van het kiwimodel zoals de PVDA dit wil, is geen oplossing om medicijnen goedkoper te maken. Bij het kiwimodel wordt een openbare aanbesteding gelanceerd voor geneesmiddelen en de goedkoopste fabrikant haalt de markt binnen.

In het verleden is een test met het kiwimodel in België al uitgedraaid op een flop. Het kiwimodel zorgt voor tekorten in voorraad omdat het voor sommige producenten niet meer aantrekkelijk is bepaalde medicijnen te gaan produceren. Het risico om failliet te gaan is voor sommige farmabedrijven zo groot waardoor zij hun deuren sluiten of verhuizen.

Kiwimodel: voorspelde besparingen kloppen niet

Onlangs beweerde de PVDA dat België met het kiwimodel 480 miljoen zou kunnen besparen en de politieke partij verspreidde een studie waarin vier besparingsvoorstellen stonden. Onbetrouwbare voorstellen blijkt nu.

Het Riziv en de beleidscel hebben de vier voorstellen van de PVDA geanalyseerd. Vaststelling: geen van de vier voorstellen houdt rekening met de feiten van vandaag, namelijk met de resultaten van Toekomstpactmaatregelen zoals de patent cliff.

Ze houden evenmin rekening met de geneesmiddelenprijzen van 2017. De studie steunt op prijzen uit 2015.

Bij de eerste stelling gaat het al meteen fout. Volgens de PVDA zou de overheid voor 203,82 miljoen euro kunnen besparen op 10 geneesmiddelen die uit patent zijn. De werkelijke besparing ligt hier rond 110 miljoen euro.

Bij de drie andere stellingen klopt de vooropgestelde besparingen evenmin. Er wordt geen rekening gehouden met het feit dat een vaak voorgeschreven geneesmiddel op 1 januari 2017 tien procent goedkoper is geworden. Noch met het feit dat een ander middel op 1 april 2017 in patent cliff ging waardoor het eensklaps meer dan 50% goedkoper werd.

Daarnaast zijn er nog een pak andere redenen waarom de PVDA-besparingen gewoon niet mogelijk zijn en waarom het kiwimodel een slechte keuze is. Daarover binnenkort meer.